Devonské koláčky s jahodovým džemem


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin
  • 8 porce
  • Začátečník

Na snídani si Angličané sice dávají fazole a slaninu, ale svačinky mají aristokraticky vytříbené. Když si objednáte oblíbené devonské cream tea, očekávejte teplé scony vytažené rovnou z trouby s jahodovou zavařeninou a hustým smetanovým krémem.

Suroviny

  • Mouka hladká 230 g
  • Mléko 150 ml
  • Cukr moučka 25 g
  • Sůl špetka
  • Extra Jam jahoda Hamé Sweet 150 g
  • Prášek do pečiva 2 lžičky
  • Máslo 40 g
  • Jedlá soda špetka
  • Smetana zakysaná 150 g

Postup

  • 1

    >>Extra džem jahoda 340g HAMÉ koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<

    Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a solí. Přidejte studené máslo a mezi prsty ho promněte s moukou, jako když se připravuje drobenka. Nakonec přisypejte moučkový cukr a propracujte.

     

  • 2

    Ve středu udělejte důlek a nalijte trochu studeného mléka. Zamíchejte do těsta, nejlépe jen párkrát přehoďte s pomocí nože. Postupně v několika dávkách zapracujte všechno mléko. Výsledné těsto má být vlhké a lepivé. Pokud by bylo potřeba, přidejte trochu mléka navíc.

     

  • 3

    Těsto nechte zhruba 20 minut odpočinout a mezitím rozehřejte troubu na 200 °C.

  • 4

    Odpočinuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rukama nebo válečkem stlačte na plát silný 2–3 cm. Jednotlivé scony vykrajujte kulatým vykrajovátkem o průměru 5 cm a opatrně přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.

  • 5

    Každý scone na povrchu potřete trochou mléka a pečte 15 minut dozlatova. Upečené scony nechte vychladnout na mřížce a poté podávejte se zakysanou smetanou a jahodovým džemem

  • 6

    TIP!

    • Tajemství těsta na scony se skrývá v teplotě surovin. Pro strukturu těsta je opravdu důležité, aby máslo bylo chladné. Lépe se s ním bude pracovat, když ho před promnutím s moukou nakrájíte na malé kostičky nebo aspoň nastrouháte na hrubém struhadle. 
    • Snažte se také těsto co nejméně propracovat. Dlouhým hnětením se aktivuje lepek a výsledkem jsou tvrdé scony.
    • Clotted cream se dá koupit i u nás ve specializovaných obchodech. Když ho neseženete, nahraďte ho mascarpone nebo hustou zakysanou smetanou. 


Nahrávám