-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
V míse promíchejte mouku, droždí, sůl a cukr. Přilijte vodu a zapracujte sádlo.
Vypracujte nelepivé těsto (cca 8-10 minut hnětení). Přikryjte utěrkou a nechte 90 minut kynout.
Předehřejte troubu na 230 °C. Pomoučněte pracovní desku a prohněťte těsto. Z něj pak oddělte cca 10 dílů o hmotnosti zhruba 80 gramů. Všechny díly vytvarujte do kuliček a nechte 10 minut odpočívat.
Z každého dílu pak vytvarujte rohlíky. Válečkem vyválejte protáhlý trojúhelníkový tvar – horní polovinu válejte pohybem od sebe, dolní polovinu doprava a doleva. Od nejširší strany směrem ke špičce rolujte rohlík. Poté ještě válejte, abyste rohlík prodloužili na zhruba 15 cm.
Rohlíky dejte na plech vyložený pečicím papírem. Navlhčete mašlovačkou a posypte mákem. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 25 minut kynout.
Dejte do trouby rozehřát hlubší pekáč, vložte pekáč s rohlíky a do hlubšího pekáče vlijte 250 ml vody. Pečte dozlatovat, zhruba 10 minut.
Nechte vykladnout a podávejte namazané s paštikou a ozdobené tymiánem.