-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Máte dýni na seznamu „zelenina, kterou letos zase zkusím“? S tímto receptem se rovnou připravte odškrtnout si jako splněno. Dýňová polévka je rychlá, sytá a navíc velmi chutná. Zakápněte ji dýňovým olejem a vsadíme se, že koncem prosince se už nebudete moct dočkat další dýňové sezony.
Dýni zbavte semínek a nakrájejte na velké kostky. Dejte ji do pekáče vyloženého pečicím papírem a 15–20 minut opékejte nasucho v troubě předehřáté na 180 oC.
Ve větším hrnci rozpusťte máslo a nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte pečenou dýni, strouhaný zázvor a zalijte kokosovým mlékem a vývarem. Duste pod pokličkou, dokud se dýně nezačne rozpadat. Bude to trvat zhruba 15-20 minut.
Rozdušený dýňový základ rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete ho také rozmačkat šťouchadlem na brambory. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Při podávání každou porci zakápněte dýňovým olejem.
TIP! Dýni hokaido nemusíte loupat, protože má slabou slupku, která pečením a vařením změkne. Pořádně ji omyjte a do polévky ji opečte i se slupkou. Dýňový olej použijte pouze zastudena na dochucení. Zahříváním by zhořkl, což by byla škoda.