Grilovaná žebra v pálivé marinádě


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin
  • 4 porce
  • Začátečník

Dobrých grilovacích receptů není nikdy dost. Hned jak vytáhnete zahradní gril ze sklepa, sezvěte kamarády a pusťte se do míchání této marinády. Když si jí připravíte více, můžete si ji nechat v lednici na celou sezonu. A to se může hodit!

Suroviny

Marináda

  • Med 3 lžíce
  • Omáčka worcesterská 2 lžíce
  • Koření mleté směs 1 lžíce
  • Stroužek česneku 3 ks
  • Kečup jemný Otma Gurmán 350 ml

 

  • Bílý rum 2 lžíce
  • Chilli paprička červená 2 ks
  • Šťáva z pomeranče 1 ks
  • Černý pepř celý 1 lžička

Maso

  • Vepřová žebra 2 kg
  • Stroužek česneku 2 ks
  • Sůl 1 lžička

 

  • Ocet vinný 150 ml
  • Cukr 1 lžíce
  • Černý pepř celý 1 lžička

Postup

  • 1

    >>Kečup GURMÁN jemný 310g OTMA  koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<

    Žebírka je lepší před grilováním trochu povařit, aby maso zůstalo měkké a šťavnaté. Nad ohněm potom dostane finální kůrčičku a nefalšovanou vůni ohně.

     

  • 2

    Ze dvou litrů vody, octa, lžičky soli a lžíce cukru si připravte lak. Přihoďte pár kuliček pepře a 2 česnekové stroužky a krátce svařte. Vložte žebra a 45 minut vařte pod pokličkou. Potom žebírka vyndejte a vyvařený nálev můžete vylít.

  • 3

    Když se žebra vaří, můžete se pustit do marinády. Smíchejte všechny ingredience v hrnci – kečup, med, rum, worcester, prolisovaný česnek, nasekané chilli papričky, koření a vymačkanou šťávu z jednoho pomeranče. Na pánvi nasucho krátce opečte jednu lžičku kuliček černého nebo barevného pepře. Rozdrťte je a přidejte také do marinády. Promíchejte a nechte 20 až 30 minut vařit. Pro jistotu přiklopte pokličkou, protože omáčka bublá a ráda stříká z kastrolu. Nezapomeňte občas zamíchat. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji vodou nebo přidejte trochu pomerančové šťávy.

     

  • 4

    Uvařenou marinádou potírejte žebra, nejlépe dokud jsou ještě teplá. Zakryjte je alobalem a nechte v chladu marinovat, ideálně do druhého dne.

  • 5

    ŽŽebra orestujte z obou stran na rozpáleném grilu. Nechte je tam dost dlouho, aby omáčka pěkně zkaramelizovala. Ale pozor, nesmí se zase připálit, zhořkla by.

  • 6

    TIP!

    • Uvařte si marinádu do zásoby! V ledničce ji můžete uchovávat až 2 měsíce, pokud ji nalijete do čisté sklenice a pečlivě uzavřete.


Nahrávám