-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Dobrých grilovacích receptů není nikdy dost. Hned jak vytáhnete zahradní gril ze sklepa, sezvěte kamarády a pusťte se do míchání této marinády. Když si jí připravíte více, můžete si ji nechat v lednici na celou sezonu. A to se může hodit!
>>Kečup GURMÁN jemný 310g OTMA koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<
Žebírka je lepší před grilováním trochu povařit, aby maso zůstalo měkké a šťavnaté. Nad ohněm potom dostane finální kůrčičku a nefalšovanou vůni ohně.
Ze dvou litrů vody, octa, lžičky soli a lžíce cukru si připravte lak. Přihoďte pár kuliček pepře a 2 česnekové stroužky a krátce svařte. Vložte žebra a 45 minut vařte pod pokličkou. Potom žebírka vyndejte a vyvařený nálev můžete vylít.
Když se žebra vaří, můžete se pustit do marinády. Smíchejte všechny ingredience v hrnci – kečup, med, rum, worcester, prolisovaný česnek, nasekané chilli papričky, koření a vymačkanou šťávu z jednoho pomeranče. Na pánvi nasucho krátce opečte jednu lžičku kuliček černého nebo barevného pepře. Rozdrťte je a přidejte také do marinády. Promíchejte a nechte 20 až 30 minut vařit. Pro jistotu přiklopte pokličkou, protože omáčka bublá a ráda stříká z kastrolu. Nezapomeňte občas zamíchat. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji vodou nebo přidejte trochu pomerančové šťávy.
Uvařenou marinádou potírejte žebra, nejlépe dokud jsou ještě teplá. Zakryjte je alobalem a nechte v chladu marinovat, ideálně do druhého dne.
ŽŽebra orestujte z obou stran na rozpáleném grilu. Nechte je tam dost dlouho, aby omáčka pěkně zkaramelizovala. Ale pozor, nesmí se zase připálit, zhořkla by.
TIP!