Hráškové placičky s mátou a dipem z řeckého sýru feta


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 50 minut
  • 4 porce
  • Začátečník

Trochu zeleného hrášku, voňavou mátu a svěží jogurtový dip. O moc víc tohle dokonalé letní jídlo nepotřebuje. Pokud byste postrádali bílkoviny, uvařte si k němu vajíčko nahniličko. Najedí se tak i oči, protože na zelený hrášek a žluté vajíčko je radost pohledět.

Suroviny

Placky

  • Hrášek Znojmia 1 ks
  • Vejce 3 ks
  • Mléko 2 lžíce
  • Máta 1 hrst
  • Mouka hladká 120 g
  • Šťáva citrusová 2 lžíce

 

  • Cuketa 1 ks
  • Jogurt bílý 180 g
  • Sýr feta 100 g
  • Cibulka jarní 2 ks
  • Kypřící prášek 1 lžička
  • Olej řepkový na smažení

Dip

  • Olej olivový 3 lžíce
  • Stroužek česneku 1 ks
  • Mléko 80 ml

 

  • Citron 1 ks
  • Sýr feta 200 g

Postup

  • 1

    >>Hrášek 200g ZNOJMIA koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<

    Nejdřív se pusťte do přípravy dipu. Do nádoby mixéru nadrobte fetu, přidejte mléko, šťávu z jednoho citronu, olivový olej a prolisovaný česnek. Několika pulzy rozmixujte dohladka. Podle potřeby dochuťte solí nebo citronem a dejte do ledničky vychladit.

     

  • 2

    Hrášek vyklopte do cedníku a nechte okapat. Část si jich můžete nechat stranou na ozdobu a všechny ostatní rozmixujte na hrubé pyré. Nemixujte moc dohladka. Je lepší, když některé hrášky zůstanou celé. Připravené pyré vyklopte do mísy.

  • 3

    Cukety nastrouhejte na hrubém struhadle a přesuňte do mísy k hrášku. Přidejte všechny žloutky a z bílků ušlehejte sníh.

  • 4

    Přimíchejte nasekanou mátu a pokrájené jarní cibulky, jogurt, 2 lžíce mléka a nadrobenou fetu. Zapracujte mouku s kypřicím práškem a ochuťte solí a citronovou šťávou a úplně nakonec vmíchejte ušlehané bílky. 

  • 5

    V pánvi rozehřejte olej na smažení. Lžící nabírejte zeleninovou hmotu a dávejte ji rovnou na pánvičku. Na jednu placičku použijte zhruba 2–3 lžíce směsi. Opečte dozlatova po obou stranách. Potom přesuňte na tác nebo plech vyložený papírovou utěrkou. 

     

  • 6

    Hotové placičky podávejte hned zatepla s připraveným dipem.

     

  • 7

    TIP!

    Aby hotové placičky vydržely teplé, dejte je do trouby vyhřáté na 120 °C. Při této nízké teplotě nevychladnou a zároveň se nevysuší a zůstanou krásně vláčné.

    Jako přílohu podávejte například listový salát s jednoduchou zálivkou z citronové šťávy a olivového oleje. Skvěle k nim chutnají také vajíčka nahniličko nebo ztracená vejce. Jak je správně uvařit, si můžete přečíst zde.  

     


Nahrávám