-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Připravíme si suroviny: Omytá menší jablka oloupeme, rozpůlíme (na hvězdičku), vyřízneme jádřinec a stopku. Libovější slaninu koupíme raději krájenou, počet plátků, dle počtu jablek. Sýr niva (lze použít dle chuti i balkán nebo kozí), cca. 150g, nakrájíme na čtverečky 4x4 cm (dle velikosti jablek můžeme i zvětšovat), 1 cm vysoké. Pekáček, remosku, jinou formu vymažeme olejem.
Do napůlených jablek vložíme plátek sýra, sklopíme k sobě a omotáme slaninou. Vložíme do pekáčku. Takto naplníme a zabalíme všechna jablka. Na závěr je posypeme semínky sezamu, slunečnic, krájených mandlí... Dáme péct. A důležitou vychytávkou je použití jakéhokli kousku pečiva, do otvoru po jádřinci ve spodním dílu jablka. Sýr po rozpečení tolik nevyteče.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny. Podáváme buď jako samostatný pokrm nebo s dokřupava opečeným pečivem (na sůsek, ten je taky výborný)