-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Předehřejte troubu na 175-200 ⁰C. Zapékací nádobu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Hranolky brambor dejte do studené vody, slijte a osušte. Část brambor rozložte na dno nádoby. Posypte částí syrové nakrájené cibule a sardelek - ančoviček z konzervy, nejlépe švédská značka Abba. Lehce opepřete. Pokapejte částí smetany . Střídejte vrstvy až do spotřebování přísad. Zakončete bramborami, zalijte je veškerou zbývající smetanou. Pečte zhruba 1 hodinu, až se skoro všechna tekutina vstřebá a brambory jsou měkké. Pokud se povrch moc připéká, zakryjte ho alobalem. Toto jídlo se jí ve Švédsku nejen na vánoce, v rámci bohatých švédských stolů, ale i jindy během roku a patří mezi nejpopulárnější švédská jídla.