-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Slavná jihočeská polévka s mírně nakyslou chutí, koprem a spoustou dalších dobrot. Zatímco se odborníci budou přít, jestli do ní houby patří, či nikoliv, my jich dáme rovnou plnou hrst. K jižním Čechám houby rozhodně patří a kulajdě podle našeho názoru také velmi svědčí.
Brambory oloupejte, nakrájejte na hrubší kousky a uvařte v osolené vodě. Aby byly brambory chutnější, můžete místo soli použít bujonovou kostku.
Z másla a mouky připravte světlou jíšku a rozšlehejte ji ve studeném vývaru. Houby přidejte do polévky i s vodou, ve které se máčely. Vše zvolna vařte 30 minut.
Zatímco se polévka vaří, připravte si vajíčka. Můžete je uvařit natvrdo nebo také jako ztracená vejce.
V uvařené polévce rozšlehejte zakysanou smetanu a stáhněte teplotu na minimum. Přidejte brambory, kopr a dochuťte octem, solí a pepřem. Vařená vajíčka přidejte až do talíře při podávání.