Kulajda s houbami


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 40 minut
  • 40 porce
  • Zkušený kuchař

Slavná jihočeská polévka s mírně nakyslou chutí, koprem a spoustou dalších dobrot. Zatímco se odborníci budou přít, jestli do ní houby patří, či nikoliv, my jich dáme rovnou plnou hrst. K jižním Čechám houby rozhodně patří a kulajdě podle našeho názoru také velmi svědčí.

Suroviny

  • Brambory 300 g
  • Mouka hladká 2 lžíce
  • Ocet 1 lžíce
  • Hovězí vývar 1 l
  • Houby sušené 1 hrst
  • Máslo 2 lžíce
  • Sterilovaný kopr Hamé 4 lžíce
  • Smetana zakysaná 250 ml
  • Vejce 4 ks

Postup

  • 1

    Ze všeho nejdřív si dejte namočit houby. Nasypejte je do hrnku a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Nechte je máčet aspoň hodinu.

  • 2

    Brambory oloupejte, nakrájejte na hrubší kousky a uvařte v osolené vodě. Aby byly brambory chutnější, můžete místo soli použít bujonovou kostku.

  • 3

    Z másla a mouky připravte světlou jíšku a rozšlehejte ji ve studeném vývaru. Houby přidejte do polévky i s vodou, ve které se máčely. Vše zvolna vařte 30 minut.

  • 4

    Zatímco se polévka vaří, připravte si vajíčka. Můžete je uvařit natvrdo nebo také jako ztracená vejce.

  • 5

    V uvařené polévce rozšlehejte zakysanou smetanu a stáhněte teplotu na minimum. Přidejte brambory, kopr a dochuťte octem, solí a pepřem. Vařená vajíčka přidejte až do talíře při podávání.


Nahrávám