Pečené kuře s houbovou nádivkou s uzeným masem


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 2 hodin
  • 6 porce
  • Zkušený kuchař

Dozlatova pečené kuře s nádivkou je klasika české kuchyně, které nikdo neodolá. Díky malému triku při plnění se voňavá nádivka dostane opravdu na každou porci.

Suroviny

Náplň

  • Rohlík 4 ks
  • Máslo 50 g
  • Stroužek česneku 1 ks
  • Houby sušené 1 hrst

 

  • Mléko 100 ml
  • Vejce 2 ks
  • Petržel plochá 1 hrst
  • Moravské uzené Hamé vynikající kvalita 170 g

Maso

  • Kuře 1 ks
  • Kmín 1 lžička

 

  • Sádlo 2 lžíce
  • Sůl 1 lžička

Postup

  • 1

    >>Moravské uzené, masová konzerva 340g HAMÉ koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<

    Sušené houby dejte s předstihem namočit do vlažné vody, aby změkly. Vajíčka rozdělte, bílky dejte zatím stranou a žloutky smíchejte s mlékem a rozpuštěným máslem. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a zalijte připraveným mlékem. Promíchejte a nechte chvíli nasáknout. Poté přidejte nasekaný česnek, petrželku a moravské uzené nakrájené na kostičky. Z hub vymačkejte vodu, větší kusy nakrájejte. Přidejte k nádivce a dobře promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka ho zapracujte do nádivky jako poslední surovinu.

     

  • 2

    Troubu dejte předehřát na 180 °C. Kuře omyjte a dobře osušte. Břišní dutinu naplňte nádivkou. Můžete ji dát i pod kůži na stehna nebo prsíčka. Stačí kůži odtáhnout pomocí prstů a díky tomu se nádivka dostane na všechny porce.

  • 3

    Kosti stehýnek svažte na konci k sobě provázkem. Kuře potřete sádlem, posypejte solí a pokmínujte. Vložte do pekáče prsíčky nahoru, podlijte hrnkem vody a dejte do trouby péct. Kuře s nádivkou během pečení neobracejte, jenom podle potřeby polévejte vypečeným tukem a případně podlijte další vodou. Pečte hodinu a půl ve vyhřáté troubě a poté rozdělte na porce.

  • 4

    TIP!

    • Do nádivky můžete použít i čerstvé houby. Stačí je trochu podusit, aby změkly.
    • Máte moc velké množství nádivky a zbyla vám? Udělejte z ní malé bochánky, zabalte do plátku anglické slaniny a v polovině pečení přidejte do pekáče ke kuřeti. Uvidíte, že nakonec zmizí dřív než nádivka z kuřete!


Nahrávám