Pečený pstruh s koprovými brambory a pestem z červené řepy


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 40 minut
  • 4 porce
  • Začátečník

Inspirujte se severskou kuchyní, kde se všechno točí kolem kopru a ryb. Jednoduché a přesto chutné jídlo pro dny, kdy na nic těžkého není chuť ani nálada.

Suroviny

  • Filet ze pstruha 5 ks
  • Brambory 600 g
  • Strouhaný parmazán 50 g
  • Olivový olej 4 lžíce
  • Hořčice hrubozrnná 1 lžíce
  • Kůra z 1 pomeranče 1 ks
  • Sůl dle chuti
  • Červená řepa Znojmia 1 ks
  • Čerstvý kopr 1 hrst
  • Smetana zakysaná 120 g
  • Stroužek česneku 1 ks
  • Křenový krém 1 lžíce
  • Máslo 1 lžíce
  • Pepř dle chuti

Postup

  • 1

    Jestli máte pěkné malé brambory, nemusíte je ani loupat, pouze je důkladně operte. Uvařte je v osolené vodě, slijte a nechte zchladnout.

     

  • 2

    Červenou řepu slijte a vyklopte do mixéru. Nastrouhejte k ní kůru z omytého pomeranče, prolisované stroužky česneku, nastrouhaný parmazán, půl lžíce křenu a také půl hrsti kopru.

  • 3

    Rozsekejte nahrubo a potom začněte pomalu přidávat tři lžíce olivového oleje. Ještě jednou rozmixujte. Výsledné pesto by mělo mít hrubou strukturu. Přendejte ho do misky a zatím nechte uležet.

  • 4

    V jiné míse si připravte dresink na brambory. Prošlehejte zakysanou smetanu, hořčici, zbytek křenového krému a zbývající kopr. Zamíchejte vychladlé a pokrájené brambory a teprve potom případně dochuťte solí a pepřem.

     

  • 5

    Pstruhy pečlivě omyjte, osušte papírovou kuchyňskou utěrkou a osolte.

  • 6

    Na pánvi rozehřejte zbytek oleje s máslem a ryby na něm opečte. Stačí 5–10 minut podle velikosti filetu. Můžete je také opéct v troubě, což je vhodné hlavně pro ryby vcelku.

  • 7

    Upečenou rybu přesuňte na talíř, ozdobte lžící pesta a podávejte s bramborovým salátem s koprem.


Nahrávám