-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Špalda je starodávný druh pšenice, kterému i moderní věda připisuje pozitivní vliv na imunitní systém. Má lahodnou oříškovou chuť a dobře chutná s dalšími podzimními poklady, jako jsou povidla a mák. Pokud jste špaldu ještě nevyzkoušeli, dejte jí teď na podzim určitě šanci. Tento staročeský koláč je naprosto ideální pro první seznámení.
Smíchejte oba druhy mouky s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Zapracujte změklé máslo i vejce a podle potřeby přidejte mléko tak, aby se těsto nelepilo a drželo pohromadě. Počítejte s tím, že těsto z celozrnné mouky je mnohem rozpadavější než z hladké pšeničné. Zabalte těsto do fólie a nechte v chladu odležet alespoň hodinu (nejlépe celou noc).
Na náplň utřete mletý mák s povidly a doplňte ohřátým mlékem. Povidla jsou už slazená, tak cukr přidávejte raději až po ochutnání.
Odpočinuté těsto vyválejte na plát nebo rovnou namačkejte do vymazané formy. Nechte si malý díl stranou na ozdobení. Naplňte povidlovou směsí a povrch koláče uhlaďte.
Pečte v troubě předehřáté na 180 oC zhruba 25 minut.
TIP! Na povrch koláče můžete z proužků těsta splést ozdobnou mřížku nebo ho klidně nechte jen tak. Ale protože povidla s mákem jsou hodně tmavá, přímo vybízejí k ozdobení. Vezměte si na pomoc drobná vykrajovátka a popusťte uzdu své fantazii!