Podzimní špaldový koláč s povidly a mákem


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 45 minut
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Špalda je starodávný druh pšenice, kterému i moderní věda připisuje pozitivní vliv na imunitní systém. Má lahodnou oříškovou chuť a dobře chutná s dalšími podzimními poklady, jako jsou povidla a mák. Pokud jste špaldu ještě nevyzkoušeli, dejte jí teď na podzim určitě šanci. Tento staročeský koláč je naprosto ideální pro první seznámení.

Suroviny

Těsto

  • Mouka špaldová hladká 250 g
  • Máslo 180 g
  • Prášek do pečiva 1 sáček
  • Mléko 2 lžíce

 

  • Mouka hladká 180 g
  • Cukr moučka 50 g
  • Vejce 1 ks

Náplň

  • Mák mletý 150 g
  • Cukr krupice dle chuti

 

  • Švestková povidla slazená Hamé 3 lžíce
  • Mléko 100 ml

Postup

  • 1

    Smíchejte oba druhy mouky s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Zapracujte změklé máslo i vejce a podle potřeby přidejte mléko tak, aby se těsto nelepilo a drželo pohromadě. Počítejte s tím, že těsto z celozrnné mouky je mnohem rozpadavější než z hladké pšeničné. Zabalte těsto do fólie a nechte v chladu odležet alespoň hodinu (nejlépe celou noc).

  • 2

    Na náplň utřete mletý mák s povidly a doplňte ohřátým mlékem. Povidla jsou už slazená, tak cukr přidávejte raději až po ochutnání.

  • 3

    Odpočinuté těsto vyválejte na plát nebo rovnou namačkejte do vymazané formy. Nechte si malý díl stranou na ozdobení. Naplňte povidlovou směsí a povrch koláče uhlaďte.

  • 4

    Pečte v troubě předehřáté na 180 oC zhruba 25 minut.

  • 5

    TIP! Na povrch koláče můžete z proužků těsta splést ozdobnou mřížku nebo ho klidně nechte jen tak. Ale protože povidla s mákem jsou hodně tmavá, přímo vybízejí k ozdobení. Vezměte si na pomoc drobná vykrajovátka a popusťte uzdu své fantazii!


Nahrávám