Svařákový sorbet a kořeněné sušenky


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 50 minut
  • 8 porce
  • Začátečník

Svařák pro zahřátí je super, ale zkuste to jinak. Ze mrazeného vína s nefalšovanou pomerančovou marmeládou vznikne dokonalý dezert pro dospělé.

Suroviny

  • Víno červené 750 ml
  • Cukr moučka 4 lžíce
  • Skořice celá 2 ks
  • Víno portské 60 ml
  • Mouka hladká 240 g
  • Sůl 1 špetka
  • Koření mleté směs 1 lžička
  • Extra džem pomeranč Hamé 340 g
  • Kůra z půlky pomeranče 1 ks
  • Hřebíček 6 ks
  • Cukr krupice 80 g
  • Máslo 180 g
  • Cukr skořicový 1 ks
  • Hřebíček na ozdobu

Postup

  • 1

    >>Extra džem pomeranč 340g HAMÉ koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<

    Červené víno nalijte do hrnce a rozmíchejte v něm pomerančovou marmeládu. Přidejte pomerančovou kůru, cukr, koření a 10 minut vařte. Potom stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Vyjměte pomerančovou kůru a koření, zamíchejte portské víno a přesuňte na pár hodin do ledničky k úplnému vychlazení.

     

  • 2

    Vychlazenou směs přelijte do nádoby, kterou můžete použít do mrazáku – mělkou plastovou nebo nerezovou misku, kterou lze uzavřít víkem. Vložte do mrazáku a nechte půl hodiny mrazit. Poté vyndejte a dobře promíchejte, aby se rozbily zmrazky. Celý postup zopakujte ještě 5x až 6x, vždy po půl hodině. Potom nádobu uzavřete a nechte přes noc zamrazit.

  • 3

    Pro přípravu sušenek dejte do elektrického robotu změklé máslo, cukr krupici, oba druhy mouky, špetku soli a nechte dobře prohníst. Těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě krátce propracujte rukama. Rozdělte na dvě poloviny a vyválejte na půlcentimetrovou tloušťku. 

     

  • 4

    Vykrajujte kolečka o průměru 4–5 cm. Posypejte je skořicovým cukrem smíchaným s mletými hřebíčky a badyánem. Pro efekt můžete každé kolečko ozdobit jedním celým hřebíčkem.

     

  • 5

    Přesuňte na plech a pečte 15–20 minut při teplotě 160 oC. Sušenky se během pečení trochu roztáhnout do stran, proto jim nezapomeňte dopřát dost místa. Upečené sušenky nechte vychladnout.

  • 6

    Hotový sorbet naberte do sklenic nebo misek a při podávání každou ozdobte kořeněnou sušenkou. 

  • 7

    TIP!

    • Máte svůj tajný recept na svařák? Udělejte podle něho i sorbet! Koření totiž můžete namíchat podle libosti. Nebojte se přidat klidně 1–2 kuličky nového koření a pár hvězdiček badyánu. 
    • Celý proces mrazení si můžete podstatně zjednodušit s domácím zmrzlinovačem. Kvůli jednomu receptu ho ale nemusíte hned pořizovat. Promíchávání a postupné mrazení jde docela dobře. 


Nahrávám