Vánoční makový závin


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu



Suroviny

Nezařazené

  • Máslo 40 g
  • Droždí 1 ks
  • Sůl 1 špetka

 

  • Žloutek 2 ks
  • Cukr krupice 1 lžíce
  • Mléko 250 ml

Náplň

  • Maková nádivka 2 hrnky
  • Třtinový cukr 6 lžic

 

  • Mléko polotučné 1.5 hrnky

Těsto

  • Mouka hladká 550 g

 

Postup

  • 1

    Nejprve uděláme kvásek z droždí, cukru, lžíce mouky a lžíce mléka. Po vykynutí kvásku smícháme všechny ostatní suroviny, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme kynout hodinu, dvakrát jsem ještě prohnětla. Mezi tím si udělám nádivku: Nádivka: 2 hrnky mletého máku 1,5 hrnku mléka svařit do husta za stálého míchání, následně vmícháme cukr (podle chuti jak kdo má rád) Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme tenkou placku, na kterou poklademe nádivku a zavineme. Opatrně přeneseme na plech a necháme cca 20 minut kynout, vršek závinu nastřihneme, potřeme máslem, nebo rozšlehaným vejcem, dáme do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme 30-40 minut na 180, podle trouby. Dobrou chuť


Nahrávám